Kuvapankki

 

Kuvapankkeja tai kuvagallerioita on netissä runsaasti, mutta kuvia ilman käyttöoikeusrajoituksia voi olla hankala löytää. Ilmainen kuvapankki tässä tapauksessa tarkoittaa kuvapankkia tai kuvagalleriaa, jolta voi ilmaiseksi ladata, muokata ja käyttää kuvia kaikkeen tarpeeseen. Tämä käyttö sisältää yksityisen ja myös tiedottamisen sekä kaupallisen käytön. Usein maksuttomat kuvapankit Suomessa ilmoittavat käyttöehdot, joissa rajataan usein pois kaupallinen käyttö, mikä rajaa pois verkkojulkaisun (mahdollisesti blogeissa, joissa on mainoksia) sekä  graafisen ja web-suunnittelun. Tälle sivulle on kerätty tietoa, linkkejä ja vinkkejä millaiset ilmaiset kuvapankit soveltuvat kaikkeen käyttöön. Sivun lopulta löytyy runsaasti esimerkkejä aiheesta.

Yleisiä piirteitä kuvapankeista netissä

Lyhyesti kuvien laatutaso vaihtelee suuresti varsinkin maksuttomissa kuvapankeissa, joista löytää heti ilmaisia kuvia. Joillakin sivuilla on hakukone, jolla voi määrittää esimerkiksi kuvien koon, aiheen, tarkkuuden ja käyttöoikeudet. Jos etsii kuvia ainoastaan omaan käyttöön, on enemmän vaihtoehtoja käytettävissä ja useimpien kuvapankkien kuviin pääsee ilmaiseksi käsiksi. Yleisempään ja varsinkin ammattimaiseen käyttöön kuvien valinta on kuitenkin tärkeää, sillä itselle tai asiakkaalle ei luonnollisesti halua ilmaisen kuvapankin tiedostoja, joista tulee myöhemmin ongelmia kuten yhteydenottoja käyttöoikeuksien haltijalta. Suomessa kuvapankkeja suoraan kaikkeen käyttöön ei ole kovin montaa (ks. sivun lopulla listaus), mutta maailmalta löytyy useita erikoistuneita kuvapankkeja.

Vinkkejä kuvien hakuun ilmaisista kuvapankeista ja kuvagallerioista:

Ilmaisia kuvia kaikkeen käyttöön hakiessa on erittäin hyödyllistä määrittää hakukoneeseen tarkennukset (filtterit), varsinkin käyttöoikeuksien rajoituksien tai vapautuksien suhteen. Maailmalla on käytössä muutamia käsitteitä, jotka on hyvä tietää. Public Domain-käsite tarkoittaa sitä että oikeuksien haltija luopuu oikeuksistaan lain puitteissa (vapaasti käytettäviä kuvia). Creative Commons on käsite, jolla määritellään oikeuksien laajuutta, jos löydät kuvia Creative Commons 0-lisenssillä, ne ovat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa myös kaupallisesti. Toisin sanoen ilmainen kuvapankki sisältää suoraan ladattavia valokuvia, mutta on syytä etsiä suoraan vapaasti käyttöoikeuksien puitteissa käytettäviä ja muokattavia kuvatiedostoja.

Esimerkkejä helppokäyttöisistä kuvapankeista:

  • Sxc.hu ilmaiset valokuvat kuvapankki
  • Googlen kuvahaku (englannin kielen hakusanoilla löytyy enemmän, jos haluat kuvat laajempaan käyttöön, muista määrittää käyttöoikeuksiin (vapaasti käytettävissä, jaettavissa ja muokattavissa, myös kaupallisesti)
  • Flickr palvelu korkealaatuisille kuville (syötä hakusana(t) englanniksi ja laajenna käyttöoikeudet hakukoneessa valitsemalla: Commercial use allowed ja Modifications Allowed)
  • Unsplash on uusi ja tuore kuvapankki, jolta saa kuvia ilman käyttörajoituksia (haastava käyttää, vielä vuonna 2015 ei ollut hakukonetta)

Esimerkkejä Suomalaisista kuvagallerioista:

  • Photokuvat.fi (hieman kaupallinen) tarjoaa muutamia kuvia ilmaiseksi kaikkeen käyttöön
  • Norden (Pohjoismaiden Neuvosto) palvelu, kuvia Suomesta ja muista pohjoismaista (vaatii kirjautumisen sekä käyttöehtoihin tutustumisen)
  • Papunet.net tarjoaa tukipalveluita puherajoitteisille sekä kuvilla kommunikoiville linkkejä ja muuta hyödyllistä

Muita vaihtoehtoja:

  • Google Picasa: Jos haluaa laittaa omia kuvia jakoon internetiin, niin siihen loistava ratkaisu on Googlen kehittämä kuvapankki, nimeltä Picasa verkkoalbumi. Verkkoalbumeihin voit laittaa jakoon ja järjestykseen valokuvasi joko yksityisesti tai sitten julkisesti, missä eri käyttäjät voivat selailla toistensa valokuvia. Google Picasa verkkoalbumi on täysin suomenkielinen ja helppokäyttöinen kuvagalleria.
  • MorgueFile kuvagalleria on hyödyllinen, hakukoneeseen voi määrittää käyttöehdot filtteriksi
 Posted by at 5:37 pm