Kalorilaskuri sekä kaloritaulukko

 

Kalorilaskurin avulla voit kätevästi laskea päivittäisin kalorien saantisi ja kulutuksesi. Tällä tavalla sinun on helppo kontrolloida ruokavaliotasi, joka auttaa paljolti painonhallinnassa. Siinä sivussa voit pitää ruokapäiväkirjaa ja tarkkailla syömistäsi ja liikunnan määrää. Netissä on monia tämän tapaisia työkaluja, mitkä tarjoavat mahdollisuuden tämän tyyppiseen taulukointiin. Ilmainen kalorilaskuri löytyy myös eri laitteille appeina esimerkiksi älypuhelimelle ja tabletille. Tällä sivulla tietoa siitä miten kalorilaskin toimii ja muutamia vinkkejä esimerkiksi ruokapäiväkirjan tärkeydestä.

Kalorilaskin mittaa siis yksinkertaisimmillaan kulutusta ja ravinnonsaantia. Lähtökohta on energian saanti ravinnosta ja sen tarve. Tämä vaihtelee hieman eri ruumiinrakenteille ja sukupuolille: miehet tarvitsevat enemmän energiaa kuin naiset. Energiantarpeeseen tarvitsee henkilön iän, pituuden sekä painon. Tämä yhdistettynä aktiivisuuden tasoon eli täydestä levosta ammattiurheiluun välillä. Huomioitavaa on että energiantarve yli tuplaantuu levosta kovaan urheiluun.

Kaloritaulukko kertoo ruoka-aineiden ravintosisällöt sekä kalorien määrän yleensä mittarina 100 grammaa kyseistä ruoka-ainetta. Yhteenvetona ilmainen kalorilaskuri ottaa huomioon kulutuksen (energiantarpeen ja kulutuksen esimerkiksi liikkuessa), energian saannin ravinnosta ja laskee energiansaannin suhteessa kulutukseen. Ylijäämäinen voi merkitä lihomista kun taas suotuisa voi tarkoittaa painonhallinnalle hyviä vaikutuksia.

Laihduttajalle on syytä suositella ruokapäiväkirjaa, sillä se voi kertoa käytännön tilanteesta ja antaa hyödyllisiä suosituksia. Nykyisin sekä kalorilaskurit että ruokapäiväkirjat ovat nykyaikaistuneet eri laitteille omiksi sovelluksiksi eli kynää ja paperia ei halutessaan enää tarvitse. Netissä yleisesti eri eivustot voivat vaatia kirjautumisen, mikä mahdollistaa omien tietojen luomisen ja historian selailun sekä henkilökohtaiset asetukset.

Esimerkkejä ilmaisista kalorilaskureista verkossa eri laitteille:

  • Google Play verkkokaupasta löytyy Android-järjestelmille suomenkielinen ja ilmainen kalorilaskin nimeltä FatSecret, englanninkielinen vastine myös Applelle on nimeltään My Fitness Pal
 Posted by at 12:40 pm